Започна мониторинга на морските отпадъци по проекта в България

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

На 26-27 юни 2019 в рамките на проект: “Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море” – BSB 552 беше проведена първата за проекта кампания за  мониторинг на морските отпадъци  по крайбрежието на България.

Екип на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и община Бургас извършиха мониторинг на неохраняеми и диви плажове на Черноморското крайбрежие, а именно: плаж северно от Бургаски солници, плаж Вромос и плаж Алепу, южно то Дюни.

Мониторингът на морските отпадъци е от изключително значение за опазването на околната среда. Той се провежда веднъж на сезон, като събрания отпадък се класифицира и описва в протоколи. След това той се извозва за рециклиране или депониране, в зависимост от вида и състоянието му.

Първата кампания от мониторинга може да наречем много успешна. Събран и класифициран беше голямо количество отпадък, като след обработката на данните и анализа им ще са ясни и конкретни количества пластмасов, стъклен, метален, гумен и друг вид отпадък. Участниците в мониторинга бяха над 50, като повечето от тях курсанти и студенти от ВВМУ.

Последно обновена на 1 юли, 2019

Споделете в:

Още новини