ЗАПОЧНА МОНИТОРИНГА НА МОРСКИТЕ ОТПАДЪЦИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПРОЕКТА

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

На 26-27 юни 2019 в рамките на проект: “Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море” – BSB 552 беше проведена първата за проекта кампания за  мониторинг на морските отпадъци  по крайбрежието на България.

Екипи на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Община Бургас извършиха мониторинг на неохраняеми и диви плажове на Черноморското крайбрежие, а именно: плаж северно от Бургаски солници, плаж Вромос и плаж Алепу, южно от Дюни.

Мониторингът на морските отпадъци е от изключително значение за опазването на околната среда. Той се провежда веднъж на сезон, като събраните отпадъци се класифицират и описват в протоколи. След това те се извозват за рециклиране или депониране, в зависимост от вида и състоянието им.

Първата кампания от мониторинга може да наречем много успешна. Събрани и класифицирани бяха голямо количество боклуци, като след обработката на данните и анализа им ще са ясни и конкретни количества пластмасови, стъклени, метални, гумени и други видове отпадъци. Участниците в мониторинга бяха над 50, като повечето от тях курсанти и студенти от ВВМУ.

Последно обновена на 27 юли, 2021

Споделете в:

Още новини