ЕКСПЕРТИ ОТ BSB552 RedMarLitter УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ КОНГРЕС И СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ BSB257 ZEWSGES

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

Експерти по проект „Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в  крайбрежните райони на Черно море “, BSB552 RedMarLitter, взеха участие в първия конгрес и семинар по проект ZEWSGES „Стратегия за нулеви отпадъци за добро състояние на околната среда – BSB257

Първият конгрес и семинар се състояха на 14 и 15 май 2019 г. в Изложбен център „Флора“ гр. Бургас. Събитията бяха организирани от Съвета за развитие на туризма в Община Несебър който е един от партньорите по проекта. В тях се включиха представители на България, Турция, Грузия и Украйна.

Приветствие към участниците в конгреса бяха отправени от г-жа Ивелина Василева /народен представител/ и проф. д-р Севдалина Турманова /заместник областен управител на Бургаска област и регионален представител на Българска академия на науките за Бургас и областта /.

В началото „Общ преглед на проект ZEWSGES“ направи г-н Али Сири Орен – ръководител на проект ZEWSGES. След това бяха представени дейностите по проект ZEWSGES в отделните региони от г-жа Фани Семерджиева, координатор морска околна среда в проект ZEWSGES в България, г-жа Тамар Тсамалашвил, координатор морска околна среда в проект ZEWSGES в Грузия, г-н Володимир Филин, координатор на проект ZEWSGES в Украйна и проф. д-р Фатих Конукчу –  Координатор Образователна програма Екосистеми в Университет Намик Кемал, Турция.

През втория ден участниците в събитието бяха запознати със Стратегическия план за научни изследвания и иновации в Черно море, както и с приноса на по-младото поколение за устойчивостта на проекта в дългосрочен план.

„Местни партньорства за изграждане на Черноморски център за син растеж и иновации“  представи експертът проф. д-р Севдалина Турманова, заместник областен управител на Бургаска област и регионален представител на Българска академия на науките за Бургас и областта, а проф. д-р Фатих Конукчукоординатор Образователна програма Екосистеми в Университета Намик Кемал, Турция, направи презентация на Образователната програма Екосистеми, като партньорите по проекта представиха тяхното виждане за нейното приложение в техните региони.

Последно обновена на 27 юли, 2021

Споделете в:

Още новини