„НЕПТУНОВИТЕ ТОПКИ“ НА МОРСКАТА ТРЕВА ЧИСТЯТ МИЛИОНИ ПЛАСТМАСОВИ ЧАСТИЦИ ОТ ВОДАТА, УСТАНОВЯВА ПРОУЧВАНЕ

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

Подводна гледка към ливада от морска трева Posidonia oceanica в Средиземно море, която може да помогне за улавяне на пластмасовото замърсяване във водата.Снимка: Жорди Регас/ Университет на Барселона / AФП / Гети

 

Подводната морска трева изглежда улавя пластмасовото замърсяване в естествени снопчета влакна, известни като „Нептунови топчета“, установиха изследователите. Без помощ от хората, люлеещите се растения – закотвени към плитки морски дъна – могат да събират близо 900 милиона пластмасови изделия само в Средиземно море всяка година, се казва в проучване, публикувано в списанието Scientific Reports.

„Ние показваме, че пластмасовите частици на морското дъно могат да бъдат уловени в остатъци от морска трева, като в крайна сметка напускат морската среда през плажовете“, каза водещата авторка Анна Санчес-Видал, морски биолог от университета в Барселона, пред Франс прес Това почистване „представлява непрекъснато изхвърляне на пластмасови отпадъци от морето“, добавя тя.

Изследването допълва дългия списък от ползи, които морската трева предоставя – за океанските екосистеми и хората, които живеят близо до ръба на водата. Тя играе жизненоважна роля за подобряване качеството на водата, абсорбира CO2 и отделя кислород и е естествен разсадник и убежище за стотици видове риби. Морските треви са и основата на крайбрежните хранителни мрежи.

Чрез закотвянето в плитки води те помагат за предотвратяване на ерозията на плажа и намаляват въздействието на разрушителните бури.

Има 70 вида морска трева, групирани в няколко семейства цъфтящи растения, които – първоначално са били на сушата и реколонират в океана преди 80 до 100 милиона години.

Разраствайки се от Арктика до тропиците, повечето видове имат дълги, подобни на трева листа, които могат да образуват обширни подводни ливади. Не е ясно дали събирането на пластмасата уврежда самата морска трева.

 

Пластмасовата загадка „Нептунови топки“. Снимка: Марта Вени / УНИВЕРСИТЕТ В БАРСЕЛОНА / AФП / Гети Имиджис

 

За да се проучат по-добре почистващите възможности на морската трева по отношение на пластмасата, Санчес-Видал и нейният екип са изследвали вид, открит само в Средиземно море, Posidonia oceanica. През 2018 и 2019 г. те преброили пластмасовите частици, открити в морските топки, които са били изхвърлени от морето, в което има големи ливади с морска трева, на четири плажа в Майорка, Испания.

Намерени са пластмасови отломки в половината от по-хлабавите топки от листа на морска трева, до 600 парчета в килограм листа.

Само 17% от по-стегнатите снопчета влакна от морска трева, известни като „Нептунови топки“, съдържали пластмаса, но с много по-висока плътност – близо 1500 парчета на килограм морска топка.

Използвайки данни за производството на влакна от морската трева в Средиземно море, изследователите са изготвили оценка на това колко пластмаса може да се филтрира в целия басейн.

Овалните кълба с формата на топка за ръгби – се образуват в основата от листа, които са били накъсани от действието на океанските течения, но остават прикрепени към стъблата, наречени коренища.

След това те бавно се погребват чрез седиментация, като повредените обвивки на листа образуват твърди влакна, които се преплитат в топка, събирайки пластмаса в процеса.

„Не знаем къде пътуват“, казва Санчес-Видал.

„Знаем само, че някои от тях са на брега по време на бури.“

През 2018 г. WWF изчисли, че за няколко седмици през туристическия сезон в Средиземно море нарастването на замърсяването с пластмаси на морските води допринеся за 150 милиона тона пластмаса в океана.

Agence France-Presse

theguardian.com

 

Последно обновена на 19 януари, 2021

Споделете в:

Още новини