НАШИЯТ КАТАМАРАН ЗА СЪБИРАНЕ И ТРЕТИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ ТРЪГВА ОТ 2024 Г. ДА ПОЧИСТВА ОКЕАНИТЕ, СЪОБЩАВА МОРЕПЛАВАТЕЛЯТ ИВАН БУРНЬОН

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

Навигаторът и президент на асоциацията The SeaCleaners Иван Бурньон (Yvan Bourgnon) обяви във вторник, 26 януари по franceinfo, че гигантски катамаран „75% автономен по отношение на енергията ще започне да почиства океаните от 2024 г.“ и призова да се разшири „осведомеността, която е все още недостатъчна, за да може да се изкорени проблемът “ за замърсяването на моретата.

franceinfo: Колко добре се предполага, че Вашият кораб ще почиства океаните?

Иван Бурньон: Концепцията съществува още от 2016 г., но днес сме щастливи да обявим, че сме достигнали края на 20 000 часа проучвания и сме сигурни, че ще можем да произведем този гигантски катамаран, който ще тръгне от 2024 г. да почиства океаните. Имаме техническата сигурност и днес, колкото повече години минават, толкова повече успяваме да консолидираме проекта. И това, което е страхотно за последните две години, е, че успяхме не само да изградим плавателен съд, който е 75% енергонезависим, но преди всичко успява да преработва отпадъците. Имаме истинска фабрика на борда на катамарана и това наистина е новина, заради която да обявим производството на този кораб, започващо през 2022 година. Този кораб е гигант на моретата. Средството му за задвижване е предимно ветроходство, което прави проекта доста чист. Корабът е дълъг 56 метра, има капацитет за събиране на боклуци на ширина 46 метра с помощта на конвейерни ленти, които изваждат отпадъците от плавателния съд и мрежи извън катамарана, които също събират пластмаси. Разполагаме с капацитет за събиране от 5 до 10 000 тона пластмаса годишно или около един до три тона на час. Това е значително количество и бихме успели да премахнем голяма част от замърсяването с няколкостотин съда като този.

franceinfo: Това е значително, но замърсяването с пластмаса представлява десетки милиони тонове годишно?

Иван Бурньон: Критиците ще ви кажат, че това е бездънна яма и че замърсяването ще се увеличи през следващите години. Но това, което е сигурно е, че работата, която се извършва за повишаване на осведомеността и за предприемане на действия на място, не е достатъчна, за да може да се изкорени проблемът. Напротив, през 2060 г. в океаните ще има три пъти повече пластмаси. Става дума за 30 милиона тона пластмаси в океана.

Това е все едно да кажем днес, че спираме да сортираме, спираме камионите за боклук, спираме да събираме отпадъци на земята, ще образоваме хората и те ще ядат компостируемо и ще спрат да консумират пластмаса-това е ерес. Трябва да действаме на сушата и в морето. И виждаме, че хора и до днес отричат това, но да стоим без да действаме и да оставим това замърсяване да влиза в океаните, е безотговорно. Трябва да намерим решения за това.

franceinfo: Вашият катамаран ще бъде спуснат на вода през 2024 г., къде ще бъде построен и имате ли нужда от финансиране?

Иван Бурньон: Събрахме една трета от финансирането, 30 милиона- толкова ще струва първият катамаран. Предстои ни втората трета от пътя, преди да започне конструкцията, през следващите две години. Така че, вярно е, призоваваме всички големи компании и дори малките, да се присъединят към нас, вече имаме 50 спонсори, които ни се довериха, още когато проектът не беше сигурен. Изграждането на катамарана ще се състои в Европа, със сигурност стоманеният корпус ще бъде направен предимно в Полша или Турция. И ние правим всичко, за да гарантираме, че цялата интеграция на технологиите за възобновяема енергия се извършва във Франция. По-специално сме в контакт с корабостроителниците край Атлантическия океан. Както и да е, това е проект cocorico (продукти 100% произведени във Франция) и всички проучвания са проведени във Франция. Сега имаме 20 технически партньори, включително две големи грандиози като École Navale de Brest и Centrale Nantes, които участват в проекта. Наистина успяхме да използваме всички френски и швейцарски технологии, за да можем да довършим този проект.

 

 

world-today-news.com

 

Последно обновена на 3 февруари, 2021

Споделете в:

Още новини