ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ОКЕАНИТЕ

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

Световният ден на океаните се отбелязва всяка година на 8 юни, за да се създаде информираност за ползите, които човечеството получава от океана. Световният океан заема 71% от площта на Земята, като средната му дълбочина е 3790 м, а максималната дълбочина е 10 923 м – в Марианската падина. Световният океан е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност. Той има изключително значение за живота на Земята, защото осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата, и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси. Защитата на Световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.

Първото официално честване на деня е през 2009 г., макар че много държави отбелязват този специален ден от 1992 г. след конференцията на Организацията на обединените нации за околна среда и развитие, проведена в Рио де Жанейро.

 

 

Тази година темата за Световния ден на океана е „Иновации за устойчив океан“. На този ден хората инициират провеждането на различни събития, семинари, митинги за повишаване на осведомеността за опазване на океаните. Но поради епидемията от COVID-19, тазгодишните мероприятия ще се проведат онлайн. И за да бъдем максимално полезни прилагаме и линк към всички онлайн събития, в които можете да се включите:

https://worldoceansday.org/events/?category=all&country=all&online=false&startDate=all&endDate=all

И запомнете, всяка втора глътка въздух, която си поемате идва от Океана!

https://www.youtube.com/watch?v=PFZqhdevg9s

#NonatureNofuture

Свързани линкове:

Последно обновена на 29 септември, 2020

Споделете в:

Още новини