ПЛАЖ „СОЛНИЦИТЕ“ БЕШЕ ПОЧИСТЕН С ПОМОЩТА НА ДОБРОВОЛЦИ ОТ АНГЛИЙСКАТА ГИМНАЗИЯ „ГЕО МИЛЕВ“-БУРГАС

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

 

Фондация Виа Понтика и Община Бургас организираха почистването на плажа северно от Черноморски солници, намиращ се в на 10 км от Бургас. Доброволците се събраха на 30.09.2020 г. в 13:30 ч. Третото по ред почистване за тази година на плаж ‘Солниците“ отново бе дело на екипа, работещ по проект „Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в  крайбрежните райони на Черно море “, приоритет  2.2. „Повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на  морските отпадъци“ по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“. Осигурен бе както транспорт, така и необходимите материали за почистване като чували и ръкавици.

Плаж „Солниците“ е един от най-усамотените плажове в района на Бургас. Намира се в близост до Атанасовското езеро и Бургаските солници, където има басейни с лечебна кал, сол и луга, като посещението им е напълно безплатно. Има добри условия за кайт и уиндсърф.  Плажната ивица е покрита с черен пясък, който през лятото се нагрява толкова силно, че е почти невъзможно да се върви по него с боси крака.

За участие в акцията се бяха записали над 100 души, предимно ученици от горните класове на елитната бургаска английска гимназия АЕГ „Гео Милев“, но карантина, свързана с Ковид-19, внезапно възпрепятства младежите от две паралелки да се включат.

Въпреки намаления състав, доброволците се разделиха на две групи от по около 30 човека и с много енергия и добро настроение успяха да почистят целия плаж „Солниците“.

Организаторите благодариха сърдечно на всички участници в акцията. Но по-важното беше, че младите хора получиха нагледен урок, насочен към ограничаване на замърсяването и по-ефективно управление на биоразнообразието в Черноморския регион и се убедиха, че инвестирането на време, енергия и идеи в една добра кауза винаги носи радост, удовлетворение и гордост, защото помагат и дават своя принос за положителната промяна на своя град!

Последно обновена на 1 октомври, 2020

Споделете в:

Още новини