УЧАСТИЕ НА ПРОЕКТ REDMARLITTER В НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА „МОРЕТО – ГРАНИЦА И ВРАТА“

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

На 1 ноември 2019 г. от 10:00 ч. в Експозиционен център „Флора“ Бургас се проведе единадесета Национална кръгла маса „Морето – граница или врата“. Патронът на мероприятието доц. д-р Маруся Любчева, г-жа Руска Бояджиева зам.-кмет „Европейски политики, околна среда“ и проф. Диана Радойнова откриха събитието и дадоха тон на един приятелски разговор за предизвикателствата, преимуществата и ресурсите на Черноморския басейн. Екипът на Фондация „Виа Понтика“ представи проекта „Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море“ (BSB552 RedMarLitter)  като част от панела беше посветен на околна среда и екоиновации.

 

В дискусията бяха поставени въпросите за сътрудничеството в Черноморски регион чрез развитие на синя икономика и участието в местни инициативни рибарски групи. На фокус бяха изведени нетрадиционни теми като градска морска култура и редки артефакти от региона, разкриващи многообразието от креативни икономически и културни възможности за постижения.

Събитието посетиха представители на регионалната и местна власт, университети, образователни структури, културни институти, неправителствени организации и граждани.

Елегантно подбраната дата в Деня на народните будители и след Международния ден на Черно море, успешно обедини идеите за синергия и импулс за работа в направленията достъпност на изследванията и интегрирана морска политика чрез иновации. С нетърпение ще очакваме и следващия, единствен по рода си, сборник със статии и изследвания от конференцията.

 

Последно обновена на 29 септември, 2020

Споделете в:

Още новини