УНИВЕРСИТЕТЪТ В КОНСТАНЦА „ОВИДИУС“ ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ ОСВЕДОМЕНОСТТА ОТНОСНО ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА БАСЕЙНА НА ЧЕРНО МОРЕ

Намаляване на шрифта - | Нормален | Увеличаване на шрифта +

Университетът в Констанца „Овидиус““ (OUC) организира в четвъртък, 15 юли 2021 г., кампания за повишаване на осведомеността относно морските отпадъци в рамките на проект „Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в черноморските крайбрежни зони – RedMarLitter BSB552“, информира румънският проект-координатор, доцент д-р Ралука Трандафир, заместник-ректор, отговарящ за европейските фондове и социално-икономическата среда.

Събитието, озаглавено Информационен ден, се проведе в партньорство с Decathlon Constanta и се проведе на плажа Мартинес в Мамая. На срещата присъстваха над 75 участници – туристи, студенти и преподаватели в предуниверситетско образование, ученици, представители на неправителствени организации и публични и частни организации.

„Целта на кампанията беше да се повиши осведомеността за проблема с морските отпадъци в басейна на Черно море. По този начин моите колеги, изследователи в проекта, оцениха интереса на участниците в темата на проекта и им предоставиха подробна информация за осем най-често срещани вида отпадъци, открити на плажовете и в крайбрежните райони на Черно море ”, заявява доцент Ралука Трандафир.

Един от основните въпроси, разгледани по време на събитието, беше представянето на ефектите, които основните видове отпадъци имат с течение на времето в крайбрежната зона и в морската среда.

За съжаление има някои материали, които могат да имат много дълги периоди на разграждане – стъкло, което може да продължи до 4000 години, алуминий и не на последно място пластмаса, най-често срещаните крайбрежни отпадъци, които се разграждат за стотици години“, отбелязва асистентът в катедрата, д-р Мануела Самаргиу, координатор на научната дейност в рамките на проекта.

Основната цел на проекта „Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните зони на Черно море – RedMarLitter BSB552”, е да се анализира нивото на замърсяване на отпадъците в басейна на Черно море, да се наблюдават основните замърсители, да се анализира количеството и видове отпадъци и как да бъдат почистени с иновативни методи.

Проектът, на обща стойност 580 335 евро, се изпълнява за период от 30 месеца, започвайки от 2018 г., в рамките на партньорство, създадено от Университетът „Овидий” в Констанца (Румъния), Университетът на Тбилиси (Грузия), Община Бургас и Фондация Виа Понтика (България), като ръководител на целия проект.

Последно обновена на 26 юли, 2021

Споделете в:

Още новини